top of page

       Tarihcemiz

Köprübaşı ilçesinin tarihçesi ve ilk yerleşmeler hakkında bilimsel veriler yok denecek azdır. Eldeki tarihî bilgilere göre Trabzon'un fethinden sonra Orta Asya'dan göçen çeşitli Türk kavimleri Trabzon'a gelerek boş buldukları yerlere yerleştirilerek buraları iskân etmişlerdir. Köprübaşı yerleşime açılmadan önce çok sık ve gür ormanlarla kaplı idi. Ağaçların sıklığından dolayı güneş toprağı ısıtmazdı.
Of ilçesine yerleşen Türk kavimlerinden bir aile; Of ilçesi ile Köprübaşı arasında bulunan Kozalak Dağı denilen tepeyi aşarak bugünkü Köprübaşı ilçesine bağlı Fidanlı Mahallesi'nde Tekke mevkisinde Kuzgun Irmağı denilen yerde ormanın içinde güneşten ara bir yerde bir baraka yapmak suretiyle buraya yerleşmiştir. Bu yeri "güneşten ara yer" diye adlandırıldığından bilâhare Köprübaşı denilen ve ilk iskân edilen bölgeye "Güneşara" adı verilerek uzun yıllar bu şekilde adlandırılmıştır. Daha sonra Şarkî ve Garbî Güneşara olmak üzere iki muhtarlığa dönüştürülmüştür.

 

Bölgenin merkezinden akmakta olan ve kaynağı merkezden 40 km uzakta yaylalarda bulunan Manahoz Deresi etrafında yerleşen halkın, yayaların geçişini sağlamak üzere mevcut Manahoz Deresi üzerinde çok sayıda köprü yapmak suretiyle ve bu köprülere çeşitli adlar verilerek ( baş köprü, büyük köprü, orta köprü vb. ) bilâhare Sürmene ile Köprübaşı arasında en son yapılan köprüye de "köprülerin başı" denilerek, "Güneşara "diye adlandırılan yerleşim yeri " KÖPRÜBAŞI " adını almıştır.

       Köprübaşı'nın bucak oluşu 1929'a dayanır.O zamanlar on beş köyden oluşan bu belde bucak statüsüne kavuşturulmuştur.Daha sonra ise Fidanlı, Akpınar ve Gündoğan Mahallelerinin tüzel kişiliklerinin birleştirilmesi ile 1965 yılında Köprübaşı Belediyesi kurulmuştur.
      1965 yılından günümüze kadar yedi kişi Belediye Başkanlığı yapmıştır. Şu anda Belediye Başkanlığı görevini yürüten Ali Rıza Hacıefendioğlu'dur. Belediyeye bağlı mahallelerin nüfusu 2000 yılı nüfus sayımına göre 4998'dir.
    Rahmetli Adnan Kahveci de Köprübaşılı'dır. Maliye Bakanlığı döneminde Köprübaşı'na geldiğinde şehrin girişine "Sayın Bakanım Biz de İlçe Olmak İstiyoruz" yazılı bir pankart asılmıştı. Biz o zamanlar lise öğrencisiydik. O bez pankartı alarak arabasının arkasına koymuş ve Köprübaşı'nın en kısa zamanda ilçe yapılacağı sözünü vermişti. Sözünde de durmuştu.
      5 Mayıs 1990 tarihinde 3644 sayılı kanunla Sürmene İlçesinden ayrılarak yeni bir ilçe olarak kurulmuştu.12 Ağustos 1991 tarihinde ilk kaymakamı göreve başlamıştı.

Köprübaşı İlçesi sahilden 14 km içeride bulunmaktadır. Sürmene'ye uzaklığı araçla 15-20 dakika civarındadır. Fakat hâlâ yolu düzgün bir şekilde asfaltlanılamamıştır. Trabzon'un pek çok beldesinde asfalt yollar olduğu halde iki ilçeyi(Sürmene-Köprübaşı) birbirine bağlayan ana yol asfalt değildir.Köprübaşı'nın makus talihini ifade etmek için bilmem başka söze gerek var mı?

 

İlçemizin halkının gelir kaynaklarından birisi de ağaç işleri ve el sanatlarıdır. Beşik ve kaşık yapımı ile uğraşıp geçimini bu yoldan sağlayan pek çok vatandaşımız bulunmaktadır. İlçemizde insanların bir arada çalışıp üretim yapabileceği fabrika vb. üretim tesisi bulunmamaktadır.
      Tarım alanların az olması beraberinde geçim problemlerini getirmektedir. Bu nedenle ilçemizden İstanbul, İzmit, Samsun ve Zonguldak gibi pek çok vilâyete gurbete gidilmektedir.Çalışkan insanlarımız gittikleri yerlerde kısa zamanda işçilikten patronluğa terfi etmektedir.
      İlçemizde her yıl 29 Haziran tarihinde 1916 yılında bölgemizi işgal eden Rus askerlerine karşı yapılan savaşlarda şehit düşen 7 subay ve 150 asker için Harmantepe Şehitlerini Anma Töreni düzenlenmektedir. Bu şehitlerimiz için Millî Savunma Bakanlığı tarafından görkemli bir anıt yapılmıştır.

Bütün maddî ve manevî sıkıntılara rağmen yöre insanı hayat doludur.Her türlü problemin üstesinden gelmeye muvaffak olmuşlardır. Buralarda yaşayan insanlar son derece güçlü ve dayanıklıdır. Zorluklar ve iklim şartları onları dayanıklı kılmıştır.Ayakta kalmaya ve hayatın zorluklarına direnmeye mecburdurlar zaten.... Mevcut şartlarda başka alternatifleri de yoktur.

Sosyal Medyamiz
  • Facebook Grunge
  • Twitter Grunge
  • Instagram Grunge
ADDRESS

Trabzon Köprübasi.

Besköy Mahlesi 

61600

© 2015 by Kolivas Mehmet. Yapimidir 

Kolivas Ailesi

bottom of page